Повече грижи и по-добра интеграция на хората със специални нужди

...
 Повече грижи и по-добра интеграция на хората със специални нужди
Коментари Харесай

Ето как се грижат в Германия за хората с увреждания

 Повече грижи и по-добра интеграция на хората със специфични потребности - това е главното искане на протестиращите в България родители на деца с увреждания. Много от тях виждат страните от Западна Европа като пример за сполучлива обществена политика. Да вземем за образец Германия, където живеят близо 10 милиона души със специфични потребности. Как немската страна се грижи за тях?
Степен на неработоспособност

Степента на неработоспособност в Германия се мери през 10 - от 20 до 100. Хората с неработоспособност над 50 (повече от 7 милиона немски граждани) получават така наречен „ уверение за тежко увреждане “. Документът е годен най-много 5 години. След приключване на този период удостоверението може да бъде удължено до два пъти без особени формалности. На третия път са нужни нова молба и нов обзор. Удостоверението за неработоспособност може да бъде и безсрочно, в случай че пациентът има трайно увреждане без изгледи за смяна.

Потребности

Хората с увреждания постоянно се нуждаят от помощ даже при най-обикновените действия от всекидневието. В германското опазване на здравето важат пет степени на нужда. Най-високата 5-а степен се дава на лица с извънредно тежка форма на увреждане, довело до загубата на двигателна функционалност и в четирите крайника.

За да дефинират равнището на нужда, представители на Медицинската работа към здравните каси (Medizinischer Dienst der Krankenversicherung) правят оценка лицето със специфични потребности в шест категории: „ подвижност “, „ когнитивна и отзивчива дарба “, „ държание и душевен отклонения “, „ самогрижа “, „ справяне с медицински потребности “ и „ ежедневни действия “. Всяка категория има друго процентово присъединяване в крайната оценка. Най-голяма тежест (40%) има „ самогрижата “, където специалистите преценят дали лицето е в положение да се храни, облича и употребява тоалетна без непозната помощ.

Потребностите на деца със специфични потребности се дефинират, откакто техните индикатори във всяка от категориите се сравнят с тези на деца с обикновено развиване. При бебетата до 18 месеца най-важно е да се види дали имат компликации при храненето.

Освен изброените дотук шест категории, съществуват още „ домакинство “ и „ извъндомашни действия “. В категорията „ домакинство “ специалистите от Медицинската работа би трябвало да открият дали и доколко уврежданията на даден човек му пречат да пазари, готви, чисти и контактува с администрацията. Категорията „ извъндомашни действия “ взима поради напредването отвън дома, използването на градски превоз, присъединяване в мероприятия и визитата на градина, учебно заведение или работно място. Точките в категориите „ домакинство “ и „ извъндомашни действия “ не са част от крайната оценка, те единствено оказват помощ за правене на самостоятелен проект за грижа.

Домашни грижи

Здравноосигурените със степен на нужда от 2 до 5, които имат потребност от помощ вкъщи, могат да получат обезщетение в натура или парично обезщетение. Обезщетението в натура планува домашните грижи да се поставят от чиновници на амбулаторни центрове или професионални болногледачи. Задачата на тези асистенти е да оказват помощ на нуждаещия се при къпането, обличането и ходенето до тоалетна. Освен това те могат да оказват помощ в семейството, като пазарят, готвят или чистят. Грижата за хора с увреждания включва и действия от свободното време - занимания, разходки, игри. Грижите за нуждаещия се могат да се поемат и от родственик. В този случай лицето с увреждания има право на парично обезщетение.

Хората с потребности от 3-а степен могат да получават месечно обезщетение в размер на 545 евро или обезщетение в натура на стойност 1298 евро. Инвалидите с най-висока потребност от помощ получават месечно обезщетение от 901 евро или 1995 евро в натура.

Здравната каса дава спомагателни 40 евро на месец за помощни средства за дома. Такива са да вземем за пример седалките за душ и болничните кревати. Освен това лицето с увреждане може да получи еднократна финансова помощ до 4000 евро за пригаждане на входната врата и банята и за монтирането на стълбищен асансьор.

Пътуване, налози и детски надбавки

За огромна част от хората с увреждания в България пътуването с градски превоз е немислимо, защото множеството спирки и транспортни средства не са приспособени към техните потребности. В Германия е иначе: на множеството гари и метростанции има асансьори, а рейсовете и мотрисите са пригодени за прилагане от инвалиди. Очаква се до 2022 година всички гари, рейсове, влакове и метра в Германия да наподобяват по този метод. Хората с тежки увреждания могат да употребяват услугите на градския превоз против 80 евро на година. За съпоставяне: редовната цена на една месечна карта в западните провинции е към 60 евро. По време на пътуването инвалидът може да вземе със себе си и компаньон.
 Кадър от митинг на родители на деца с увреждания
Кадър от митинг на родители на деца с увреждания

Хората със специфични потребности употребяват и данъчни облекчения. В взаимозависимост от степента на неработоспособност, облекчението върху годишния ДОД варира сред 310 и 1420 евро. При тежки увреждания като цялостна слепота то може да доближи 3700 евро. Ако лицето с увреждане е дете, данъчните облекчения се употребяват от родителите. А притежателите на автомобил биха могли да се освободят напълно или най-малко отчасти от заплащане на годишен налог.

В Германия детски надбавки се получават минимум до навършване на 18-годишна възраст. Родителите на деца с увреждане могат да продължат да ги получават и по-късно, в случай че приходът на детето е непълен за неговата прехрана. Според немските закони, за издръжката на едно крепко дете са нужни най-малко 9000 евро на година. Сумата за деца със специфични потребности е по-висока.

Интеграция в обществото

Задачата на немските обществени служби е да лимитират отрицателните последици от всяко увреждане и качествено да интегрират хората с увреждания в обществото, се споделя в листовка на немската Асоциация на хората с увреждания.

В Германия интеграцията стартира овреме. Децата с увреждане могат да посещават безвъзмездни лечебно-педагогически или интегративни детски градини. Групите в така наречен интегративни градини се състоят от деца със специфични потребности и такива с обикновено развиване. Всички деца в Германия, в това число тези с увреждания, са задължени да вървят на учебно заведение. В множеството случаи родителите имат право да избират сред нормално учебно заведение и такова за възпитаници със специфични потребности. Училища за деца с увреждания има във всички немски провинции. Ако ученикът се нуждае от помощник или компаньон, обществените служби поемат разноските за него. Здравната каса пък би могла да обезпечи за хората с увреждания и разнообразни помощни средства, да вземем за пример специфичен компютър.

Онези, които желаят да посещават университет, могат да финансират следването си с пари по Закона за подкрепяне на образованието (BАföG). Размерът на месечната поддръжка зависи от образователното заведение и житейската обстановка на претендентите. Най-високата месечна прехрана за студенти, които не живеят при родителите си, възлиза все още на 735 евро. Държавата може да помогне на студентите със специфични потребности, като им обезпечи компаньон и специфичен компютър или поеме разноските за жестомимичен преводач. Освен това сесиите за студентските изпити могат да бъдат удължени, в случай че увреждането попречва тяхното обикновено протичане.

Трудова претовареност

Германската Интеграционна служба оказва помощ на хората със специфични потребности при търсенето на работно място и служи като медиатор сред претендентите и техните бъдещи работодатели. При сполучливо назначаване Агенцията по заетостта може да обезпечи помощник за работното място. Асистентите оказват помощ да вземем за пример на хора с повредено зрение, като им четат служебните документи. Хората с увреждания, които не са в положение да работят най-малко три часа на ден, могат да посещават така наречен „ Работилници за хора с увреждания “, каквито има в цяла Германия. Месечното заплащане в тези предприятия е приблизително 211 евро.

Над 400 000 души годишно подават документи за инвалидна пенсия. В Германия тази пенсия може да бъде цялостна или непълна. Хората с увреждане, които не са в положение да работят най-малко три часа на ден, се считат за нетрудоспособни и имат право на цялостна инвалидна пенсия. Лицата, които могат да работят сред три и шест часа на ден, получават единствено половината.

 
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР